دعاوی کیفری به چه معناست؟
دعاوی کیفری در حقیقت شاخه ای از حقوق جزا است که شامل جرایم، مجازات ها و قوانین جزایی است. دعاوی کیفری به آن دسته از دعاوی می گویند که در ارتباط با جرم، مجرم و مسئولیت کیفری است. منظور از جرم هر نوع رفتار اعم از فعل یا ترک فعلی است که در قوانین موضوعه جرم انگاری شده و برای آن مجازات مشخص شده باشد. منظور از مجرم هر شخصی، اعم از حقیقی و حقوقی است که ارتکاب عمل مجرمانه به او نسبت داده شده و در محکمه صالح صحت این انتساب احراز شده باشد و در نهایت مسئولیت کیفری به این معنا است که قابلیت انتساب عمل مجرمانه به متهم و به عبارت بهتر استحقاق مرتکب عمل مجرمانه به تحمل مجازات است.
جرائم در یک دسته بندی عمده به دو نوع قابل گذشت و غیرقابل گذشت تقسیم می گردد. جرائم قابل گذشت به جرائمی می گویند که قانون گذار به لحاظ رعایت مصالح اجتماعی یا خانوادگی جنبه خصوصی آن ها را بر جنبه عمومی شان برتری داده است و تعقیب آن ها منوط به شکایت شاکی است. حتی پس از اعلام شکایت نیز شاکی حق دارد از تعقیب متهم صرف نظر کند. بنابراین با اعلام گذشت او، تعقیب متهم متوقف خواهد شد. جرائمی قابل گذشت به شمار می روند. برعکس، در جرائم غیرقابل گذشت اعلام شکایت یا گذشت شاکی تأثیری در امر تعقیب ندارد و نماینده جامعه یا دادستان مکلف وظیفه دارد به محض اطلاع، متهم را تحت تعقیب قرار دهد.
در دعاوی جزایی، طرفین دعوی می توانند وکیل یا وکلای مدافع خود را انتخاب و معرفی کنند. بیشتر پرونده های کیفری پس از تحقیقات مقدماتی در دادسرا به همراه کیفرخواست در دادگاه مطرح می گردند. از این رو وکیل هم در مرحله رسیدگی مقدماتی و هم دادرسی نقش دارد. در مرحله ی مقدماتی نیز متهم توانایی آن را دارد که در دادسرا یک نفر وکیل همراه خود داشته باشد.
مزایای استقاده از وکیل کیفری
همانگونه در موارد قبل گفته شده تفاوت هایی میان دعوای حقوقی و کیفری وجود دارد در این جا نمی خواهیم آن تفاوت ها را مثال بزنیم ولی به این مورد اشاره کنیم که در اکثر دعوا های حقوقی وکلا می توانند حتی بدون حضور موکل خود در دادگاه مراحل شکایات را مورد بررسی و اجرا قرار دهد و در مسیر دادگاه خود به تنهایی شکوایه و دفاعیات خود را از موکل خود انجام دهد ولی در پرونده های کیفری این قانون مستثنی بوده و وکیل به تنهایی نمی تواند حضور داشته باشد و می بایست متهم نیز حضور پیدا کنید دلیل این امر چرا که تنها کسی که متهم به جرم های کیفری است خودش باشد پاسخگو باشد . وکیل کیفری زمانی میتواند وارد میدان گردد که تحقیقات اولیه و مراحل دادرسی به اتمام رسیده باشد در این میان انتخاب یک وکیل خوب کیفری موجوب راحتی و اجرا درست مراحل و قوانین می باشد
وکیل دادگستری جرمی که به موکلش بر طبق اقدام قانونی در کلانتری یا دادستانی به وی الصاق شده را مورد بررسی قرار می دهد . استفاده و حضور یک وکیل کیفری در در پرونده های کیفری چند مزایا دارد یکی دفاع بهتر در محاکم از موکل خود چرا که به همه قوانین و امور آگاه است ، توانایی نحوه طرح شکایت ، نوع شکایت ، و زمان شکایت را برعهده می گیرد ، همان طور که می دانید چگونگی تنظیم لایحه ، اظهارنامه ، و تنظیم شکوایه بسیار حائز اهمیت است و همین مسائل در پرونده ها مورد بررسی قرار می گیرد.
مورد مهمی که در پرونده های کیفری حائز اهمیت می باشد این است که فقط یک طرح مسئله وجود دارد . پس باید دقت داشته باشید که ، نتیجه گیری اشتباه ، وقفه انداختن در مراحل و پیگیری شکایات باعث ضایع شدن حقوق موکلین خواهد شد و علاوه بر آن خسارات جبران ناپذیر و مالی می تواند بروز دهد ، پس انتخاب یک وجود خبره در امور کیفری این ارزش را دارد تا بتوانید از حق خود دفاع کنید و مسیر داد گاه را به سمتی ببرید که بتوانید حق خود را بگیرید و اثبات کنید.